Je kijkt in het donker

Herken je ergens dat gevoel van alsof je in het donker kijkt en echt even geen idee hebt welke kant je op moet? Hoe ben ik hier nou weer terecht gekomen, vraag je jezelf af, en belangrijker nog: hoe kom ik hier weer uit? Het gevoel triggert je, je wordt er regelmatig gefrustreerd van, en ergens benauwd het je ook.

Misschien heb je weleens een soort van weeïge pijnlijke kramp rond je hartstreek of een pijnlijke ‘band’ om  je keel. Ken je dat gevoel dat het lijkt alsof een extra ballast met je meedraagt en dat dit al een eeuwigheid lijkt te duren? De mensen in jouw omgeving weten globaal wat er speelt, maar nemen niet echt de tijd om echt even bij jou stil te staan, of zijn te druk, begrijpen het niet of ze voelen zich misschien zelfs wel door je aangevallen? Je trekt je terug, terwijl je eigenlijk gehoord wilt worden en je blijft met een terneergeslagen of zelfs razend gevoel achter. 

En als nou eens in 1 dag het licht kan zien? 

Stel je nou eens voor dat je in een goed gesprek hebt dat 1 hele dag duurt. Een gesprek waarin Jij  centraal staat.  Waarin er naar jou geluisterd wordt. Door de tijd voor jezelf te nemen lukt het je door dit gesprek om dat hardnekkige patroon dat je al zo lang in de weg zit te doorbreken. Probeer je eens voor te stellen hoe bevrijdend het voelt om dit patroon los te laten en weer grip op je situatie te ervaren. Hoe inspirerend zou het voor jou en misschien zelfs de mensen om je heen zijn als je precies weet wel weet welke richting jij op wilt?

Misschien verlang je wel naar het zelfvertrouwen dat je bij anderen ziet die het grotere plaatje wel helder hebben en zich het grootste deel van de tijd onbezorgd en gewoon blij voelen. Voel je diep van binnen iets gebeuren, voel je dat als je dit lukt, dat je jouw enthousiasme al bijna kunt aanraken? Gun jij het jezelf om jouw verborgen verlangens die nog verstopt zitten onder die dikke laag robuust materiaal vandaan te halen, en voortaan alleen nog uit dit vaatje tappen?  

Ik ben Barbara en met mij kun je een goed gesprek voeren. Waarom? Ik ben er tot jij uitgepraat bent. 

Waarom is een goed gesprek op z’n tijd zo essentieel? 

Lasten we eerlijk zijn, het is niet eenvoudig om eens goed naar jezelf te kijken,  laat staan eerst goed voor onze eigen energie te zorgen. Dit hebben we vroeger niet geleerd van onze ouders of op school, het zit niet wezenlijk in onze cultuur verankerd. Daar kan bij komen dat je uit een emotioneel ingewikkelde situatie komt. Het brein kent de weg niet goed, en het is een ‘meester’ in het onderdrukken van ingewikkelde gevoelens.

Ons ‘gevoel centrum’ waar geen woorden zitten wordt regelmatig verkeerd uitgelegd door een ander deel van onze brein. Deze prefrontale cortex met een chique woord weet als geen ander  hoe het ingewikkelde gevoelens buiten de deur moet houden. Het negeren van die gevoelens (afweren genoemd in de psychologie) voelt overigens best even lekker, bijna veilig, maar schijn bedriegt. Als ze nogmaals de kop opsteken zijn ze in kracht toegenomen, en dat voelt een stuk minder goed. Het brein krijgt het drukker met weg drukken, en we verliezen het grotere plaatje langzaam omdat we  verstrikt raken in allerlei details. Het wordt voor het brein steeds moeilijker om gedachten en gevoelens van elkaar los te koppelen. We beginnen te geloven dat ze allebei altijd waar zijn.

Daarbij komt het ook niet dagelijks voor dat je hier een echt diepgravend gesprek over hebt met je vrienden of met iemand die je dierbaar is. Mensen zijn allemaal druk en vergeten soms echte aandacht voor de ander te hebben. De vicieuze cirkel neemt de regie over en we weten niet meer goed hoe we weer grip krijgen. Een goed en aandachtig gesprek is daarom wezenlijk. Het helpt je om je gedachten te ontrafelen, ze goed te ordenen en dingen waarin je steeds weer vastloopt in een nieuw daglicht te zien. In dit gesprek wordt er doorlopend gebruik gemaakt van bewezen psychologische interventies. Zo kan iets wat al heel lang vast zit kan ineens heel snel losgeweekt worden. 

Een goed gesprek in 1 dag, wat levert dat jou op? 

Je begrijpt hoe jij geladen bent, je zit het verhaal van jouw emotionele DNA

 Je ziet nu jouw grotere plaatje, die bepaalt je volgende bestemming

 Je weet welke angstige gevoelens je hebt wegdrukt, en hoe kunt stoppen met afweren

 Je leert hoe je jouw strategie van ‘overleven’ kunt loslaten, en je  leert een nieuwe strategie die gaat over prettig leven. 

 Je weet precies waar jouw kern behoeften liggen (jouw anker) en welke verborgen verlangens jou drijven, dat is je eeuwige motor 

 Jouw unieke vermogen is door het weghalen van alle ballast heel helder, je nu weet waarop je je koers kunt gaan bepalen

Je hebt de basis voor een visie die diep, divers, echt en evenwicht is, je weet waar je invloed op kunt uitoefenen

Waarom met mij?

Ik vertrouw op mijn achtergrond als psycholoog, maar nog veel meer op de ervaringen die ik van het leven heb gekregen (en die waren niet altijd makkelijk). Wat heb ik geleerd? Er komt een enorme kracht achter de ontspanning vandaan. Met andere woorden; achter alles wat donker en zwaar is schuilt tegelijkertijd een dik licht. Inmiddels ben ik met talloze klanten meegereisd op weg naar hun volgende stap. Ik maak gebruik van een mix van methoden uit de o.a. de systeem / script therapie, ik kijk in de diepte vanuit de lens ‘De reis van de Held’ (Double Healix methode). Daarnaast maak ik gebruik van handige bedrijfsmatige tools om plannen te maken en zet ook altijd adem- en meditatie technieken in. Qua mijn ervaring met klanten en mijn leraren is er teveel om op te noemen, en dat is waarschijnlijk ook niet nodig. Als je een goed gesprek met mij wilt, dan weet je dat nu al. 

‘Het is ongelofelijk treffend hoe snel Barbara het totaalplaatje kan laten zien. Ze rijgt wezenlijke details op een diepe laag stevig aan elkaar waarna ze er onlosmakelijk een visie voor de toekomst aan verbindt. Barbara heeft ook een heel scherp oog voor synchroniciteit, dat maakt de sessie bijna magisch! Voor mij was het gesprek een enorm rijk gerecht in een snel kokende pan (Arbeid en Organisatie Psycholoog & Leiderschapstrainer – september 2020)

Voor reviews klik hier

Maak een afspraak

Hoe ziet de dag eruit? 

Aan de hand van onder andere filmfragmenten nemen we deze dag een diepe duik in jouw verhaal in een heerlijk huiselijk kantoor met goed voedsel, midden in het bos. Je gaat naar huis met een ‘one pager’ waarop jouw ‘bigger picture’ in een oogopslag helder is en welke diepe wezenlijke details daar onder liggen: het lading deck

Het resultaat na dit gesprek

Na dit gesprek weet je precies waar jouw kern behoefte en verborgen verlangens liggen, welke angstige gevoelens je mogelijk nog wegdrukt en hoe je daar door de jaren heen een handige strategie voor hebt ontwikkeld. We hebben jouw verhaal ontrafeld en wat je in de weg zit ontmanteld. Op deze dag lukt het je om voortaan voorbij te kunnen gaan aan de lastige details en vind je jouw eigen krachtbron: jouw unieke vermogen, van waaruit je zonder twijfel verder kunt reizen.  

Wat heb je nodig?

Zin, moed en toewijding. Als je in 1 dag wilt vliegen dan moet je van grote hoogte durven springen. In ‘de vrije val’ zit de grootste waarde. Twijfel je hieraan, dan moet je het niet doen. Dit gesprek is uitstekend geschikt voor mensen die van scherpe diepgang houden. En geen zorgen, je zult zacht landen aan het einde van de dag. 

Kosten: 

Dit aanbod is voor de maand oktober nog voor 10 mensen beschikbaar:  

Een goed gesprek van 1 dag 1 op 1 inclusief lunch € 825,- (ex btw) 

Gids: Barbara van Lodensteijn (Klinische & Business Psycholoog/ Mentor & geestelijke gids)

Locatie: Het boskantoor in Bakkum aan zee (Noord Holland)

Duur: Totaal 7 uur

Optioneel: rapport van de analyse van het gesprek: € 65,- (ex btw)

Meer lezen over de inhoud van het gesprek of heb je nog twijfels? 

Het kleinste detail is goud

Vaak laat een klein detail je direct het grotere plaatje zien. Zo kun je bijvoorbeeld binnen een paar seconden zien wat er bij iemand speelt door simpelweg te letten op waar de energie het hoogst zit. Daarin ontvouwt zich het hele verhaal, opgebouwd uit hele kleine details. Deze details geven veel informatie over het grotere plaatje, over de ruimte die er wel of niet is. Ook jij geeft veel (onderbewuste) informatie vrij over wat er bij jou speelt. Mensen voelen doorgaans instinctief welke energie jij meebrengt, zelfs al ben jij je daar niet altijd van bewust. Die energie gaat meestal over de dingen die zich onder de ‘dagelijkse oppervlakte’ afspelen. Vaak verliezen we ons in details die daar juist niet over gaan, we doen eerder ons best er vandaan te blijven. In deze meer ‘benauwde’ ruimte voeren we dan ook geen echt gesprek; we reageren op elkaar op een manier die ons zoveel mogelijk ‘veilig’ houdt. Zo raakt het grotere plaatje dat over dieper gelegen verlangens gaat langzaam uit beeld. We leven dan hoofdzakelijk op de ‘overlevingsstand’. 

Adem uit! 

Wat zou er gebeuren als je eerst eens diep uitademt voordat je reageert? Adem is jouw anker, het begin van ieder moment dat volgt. Let eens op jouw eerste reacties, hoor jezelf praten, ben je relevant en toch vriendelijk, toon je compassie terwijl je ook duidelijk durft te zijn, of ‘steel’ je onbedoeld energie door zelf iets uit de weg te gaan? Voor we het gesprek starten gaan we samen een paar keer diep in en uitademen, dan vertrekken we goed.

Twijfels? 

Waarom zou ik dit in 1 dag doen, terwijl mijn gevoel zegt dat ik hier veel langer voor nodig heb? Ter overweging: regelmatig een uur kan ook heel prettig werken. Soms wil je dingen even laten bezinken. Echter in een uur gebeurt er meestal veel minder dan in een lange sessie. Het brein werkt op een manier dat het toelaat wat je aankunt en dat is vaak meer dan er in 1 uur kan worden gedeeld.  Daarbij komt dat de vorm die de meeste coaches of psychologen aanbieden niet perse een vorm is die ook het best bij de klant past. Door 1 dag te boeken hoef je niet steeds ‘opnieuw’ te beginnen. 

Wat kan ik in 1 dag bereiken wat ik niet kan bereiken in losse sessies? Ter overweging: als je het prettig vind om snel de vinger op de zere plek te leggen en daar verbanden in te zien van dieper liggende patronen dan lukt dat niet in 1 uur. De tijd om te delen en tips aangereikt te krijgen is gewoonweg te kort. In 1 dag krijg je een analyse van de verbinding tussen diverse gebeurtenissen in jouw leven en concrete aanwijzingen hoe je daar direct en langdurig mee aan de de slag kunt. Je werkt vanuit de verschillende details snel naar jouw patroon dat steeds het zelfde blijkt te zijn. De volgende dag kun je gelijk aan de slag met het ombuigen hiervan door de ‘tools’ die je meekrijgt aan het einde van het gesprek. 

Wat als ik na de sessie de behoefte voel om nog een keer langs te komen? Ter overweging: dat kan altijd. Na deze dag zijn er 1/2 dag sessies. Deze zijn meer ‘hands on’ ingericht. Het grotere plaatje is nu duidelijk, we gaan met concrete gedragsverandering aan de slag. Jouw unieke vermogen komt meer centraal te staan en we gaan op zoek naar hoe je jouw kern, jouw talent en jouw energie met elkaar kunt bundelen zodat je vaart gaat maken op dat wat voor jou echt belangrijk is.

Meer