‘Ik ben niet bang’

Toen ik vijf jaar geleden mijn eigen bedrijf startte had ik het gevoel alsof ik van een klif dook. Dat ik ging duiken was onvermijdelijk, maar het idee om genadeloos op het wateroppervlak te klappen hield me wel eens een nachtje wakker. Desondanks zette ik me af, en dook…

Het duurde helaas niet lang voordat ik op het wateroppervlak smakte. De deuk die mijn zelfvertrouwen daarbij opliep was fors. ‘Dit kan ik natuurlijk zo niet aan mijn leidinggevende voorleggen’, mijn eerste afwijzingen op een grote offerte. Ik had er tot in de late uurtjes aan gewerkt. ‘He?’, ik was met stomheid geslagen. De bewuste offerte barstte bijna uit zijn voegen van de opties, was grondig onderbouwd met wetenschappelijke documentatie en gevalideerd met een casestudy.

‘Waarom kun je dit niet voorleggen?, vroeg ik overrompeld aan de persoon in kwestie. ‘Nou alle harde feiten staan erin, je bent ongetwijfeld expert in wat je doet maar we missen het belangrijkste:  wie ben jij? Auw.

Ik likte mijn wonden en klom opnieuw omhoog, me opmakend voor de volgende duik. En opnieuw kwam ik met een smak neer, en opnieuw klom ik op dezelfde manier omhoog.

Na een paar klappen was ik flink beurs. Het was tijd om de feiten onder ogen te zien. Wat gebeurde hier nou precies? In mijn werk met ondernemers en professionals kijk ik altijd eerst naar hoe ze door hun verleden zijn geladen, dat bepaalt in belangrijke mate hoe ze vandaag opereren. Maar hoe was ik zelf geladen? Het bleek een vraag die ik bij mijn klanten een stuk grondiger had onderzocht dan bij mezelf.

Ik besloot op dat moment om op reis te gaan, naar binnen. En toen pas zag ik de persoon die echt op de klif stond. Dapper maar naïef, flexibel maar overdreven trouw, van buiten stoer en gericht op de feiten, maar van binnen steeds uitkijkend naar een reikende hand. ‘Lust niet ligt op het kerkhof, en weet niet ligt er naast’, was het motto bij ons thuis. Het zette mij op jonge leeftijd al aan tot altijd keihard werken en mijzelf vooral buiten beschouwing te laten. Ik was mijzelf in de oplossing vergeten. Precies die lading had zich genesteld in al mijn werk. Het werd hoog tijd om mijzelf tot de orde te roepen.

Op mijn reis naar binnen ontdekte ik iets dat alles veranderde: mijn eigen unieke vermogen. Dit vermogen lag verscholen in dezelfde bron als mijn angst: het licht op mij zelf opdraaien. Tot dat moment had ik anderen en de feiten centraal gesteld, zo kon ik wegblijven van een kritische en onderzoekende blik naar mezelf. Ik ontdekte dat wat ik negeerde, het vertrouwen in mijn uniciteit, in belangrijke mate de motor was geworden onder alles wat ik deed. Het bepaalde de ‘triggers’ waarop ik aan ging, hoe ik de wereld waarnam, hoe ik over dingen dacht en hoe ik vervolgens handelde.

Ik werkte keihard, maar dit keer aan mezelf. Ik wilde dit verslindende patroon ontrafelen en duurzaam ombuigen, zowel voor mezelf als voor anderen. Het was ‘a point of no return’.

In de periode daarna ontmoette ik talloze ondernemers en professionals die op dezelfde wijze hun ‘pijn’ uitbesteden aan anderen; aan hun team, collega’s, aan een project, aan hun familie en/of vrienden. Ik zag met name hoeveel verlies (in de breedste zin van het woord) ze door het negeren van hun pijn creëerden.

Zo ontmoette ik vele archetypes. Een greep: de vechters die eigenlijk onruststokers waren en de zaak steeds opnieuw ‘saboteerde’ waarmee ze hun echte verantwoordelijkheid kon vermijden. De ‘pleasers’ die de ander graag verantwoordelijk hielden voor het eigen ongemak, de diplomaat, die het liefst buiten de lijntjes wilde kleuren en dat op een buitensporige manier buiten het werk deed, de grappenmaker die de ernst van de zaak niet kon verdragen, en met hen nog vele anderen. 

Allemaal zo verschillend, maar met een gedeeld leed: geen van hen kwam ’s avonds bevlogen thuis.

Ik leerde samen met hen mijn belangrijkste les: achter de ontspanning zit een enorme kracht. Precies daar huist ieders unieke vermogen. Dit bepaalt de uniciteit van wat je brengt aan de wereld; oftewel in jouw bedrijf, in jouw rol, of in jouw bijdrage in het algemeen. Daar zit waardevol rendement. Het masker moest daar waar mogelijk verwijderd worden.

Nadat ik mijn masker had afgelegd ging er een wereld voor me open. Mijn unieke vermogen bleek mijn scherpe oog, dat graag kijkt naar wat er zich onder het oppervlak afspeelt. Hoe vind je en benut je deze extreem duurzame bron op een effectieve manier in je bedrijfsvoering of carrière, daar gaan mijn offertes inmiddels over. Inmiddels heb ik het het unieke vermogen van talloze ondernemers en professionals mogen activeren en op een tastbare wijze bestuurbaar gemaakt in hun werk. Ze maken weer een echt verschil.  Stel je voor dat er veel meer ondernemers en professionals bevlogen thuiskomen…

In een goed gesprek van 1 dag ga ik 1 op 1 met bevlogen ondernemers en professionals op zoek naar hun unieke vermogen. Onder andere aan de hand van filmfragmenten nemen we een duik onder het oppervlak en in het verleden, zodat we met die informatie echt vooruit kunnen kijken. 

Reis mee, juist nu, en gun jezelf een goed gesprek van 1 dag, 1 op 1 en boek je plek hier 

Tot 16 december 2022 is er een speciaal tarief voor wie nu door wil, en voortaan bevlogen thuis wil komen.