‘A giant leap’ in 10 dagen

Toen Bob Williams, de directeur van de Hubble telescope, de visie had om de Hubble 10 dagen op een leeg stukje hemel open te zetten verklaarde iedereen hem voor gek. Het zou doodzonde zijn van de peperdure en waardevolle telescoop tijd, het kon een PR drama worden als er niets gevonden werd. Wat hij hoopte te zien zou de Hubble nooit kunnen produceren voorspelden de experts. Williams trok zich niets aan van de reacties en zette zijn eigenzinnige idee door, hij wilde weten hoe snel er nieuwe sterrenstelsels werden gevormd. De zeer geavanceerde telescoop lens werd 100 uur open gezet en gericht op een stukje hemel ter grootte van het gaatje van een rietje. Na 10 dagen kwamen de beelden terug. Die lieten zien dat er in 100 uur 10.000 (!) nieuwe sterrenstelsels waren ontstaan in het oppervlak van het ene kleine gaatje. Als je dat doorberekent op het deel van het heelal dat wij kunnen waarnemen dan zijn dat iedere 100 uur 10 + 22 nullen sterrenstelsels! Williams heeft ons in het verleden en de toekomst laten kijken en zette daarmee de gevestigde orde van de astronomie op zijn kop, een ‘giant leap’ in 10 dagen!

Visie als brandstof

Bob Williams had drive, lef, grondige kennis van zijn vak en een vooruitziende blik. Aan de missie van het ‘Space Telescope Science Institute’ koppelde hij zijn concrete eigenzinnige en uitdagende idee en plaatste dat binnen een helder tijdpad. Hij benutte zijn invloed tot het maximum en waagde, ondanks alle waarschuwingen en vooroordelen, de sprong. Die combinatie deed de wereld op zijn grondvesten schudden!

De kracht van een visie is dat het de missie tastbaar én bestuurbaar maakt! 

Een visie activeert een gedreven energie, zowel bij mensen, in structuren als binnen processen. Het leidt tot concrete actie en betere prestaties. Een visie staat garant voor de impact waarmee het uiteindelijke rendement behaald wordt. Als jij het bestaansrecht en de aantrekkingskracht van jouw bedrijf en/of team de komende jaren wilt versterken en versnellen moet dan is het investeren in een eigenzinnige visie ‘key’.