Zinderende energie in het Wavemakers Lab op het Grootste Kennisfestival 2017!

Tekst: Barbara van Lodensteijn. Foto’s: Alexandra Bakker.

Op verkoeling hoeven ze niet te rekenen, maar daar komen de bezoekers van het Wavemakers Lab op het Grootste (en waarschijnlijk ook warmste) Kennisfestival ook niet voor! Terwijl het kwik in rap tempo naar de 29 graden stijgt stroomt het Lab vol met gedreven kennispioniers. En dat is niet voor niets. Initiatiefnemers Hans van der Loo, Patrick Davidson en Martijn Arets hebben niet de minsten op het programma gezet. Ze geven door de “meet & think” sessie met de gamechangers van dit moment een bruisende belofte af voor de middag. Samen met de pioniers gaan Wavemakers Hans Meyer, Mark Vletter en Theo Meskers een antwoord zoeken op hun eigen meest urgente vragen van dit moment.

De Wavemakers

Wat hebben deze mannen met elkaar gemeen en waarom zijn nou juist zij Wavemakers? Om te beginnen: ze hebben alle drie een onuitputtelijke Wilskracht! Zo ging Hans Meyer een tijd onder de radar nadat zijn zeer succesvolle hotelketen CitizenM internationaal vleugels had gekregen. Hij kwam terug met een ijzersterk concept dat iedereen in zijn segment over het hoofd had gezien; geen hotelkamer, maar een ‘second home’ voor de reizende professional. Een Zoku.

Alle drie worden ze gekenmerkt door een uitdagende en eigenzinnige Ambitie. Theo Meskers werkt elke dag aan de ambitie om van Hollands Kroon (in de kop van Noord Holland) de slimste gemeente van Nederland maken. Meskers deelde zijn persoonlijke angstbeeld dat niet-stedelijke gebieden een lastige toekomst tegemoet gaan als zij er niet in slagen om mensen iets heel aantrekkelijks te bieden. “En dus zorgen wij ervoor dat Hollands Kroon een fantastische plek is om te wonen en te werken.” De gemeente heeft inmiddels de belangstelling van diverse bedrijven wereldwijd, uit andere sectoren dan voorheen, weten te trekken. Naast een agriport zijn ook Amerikaanse techbedrijven zeer geïnteresseerd. Overigens speelt Hollands Kroon soepeltjes in op de Amerikaanse mindset die vooral spreekt over ‘Amsterdam Noord’ wanneer ze het over Hollands Kroon hebben.

Het zijn briljante verbinders! Mark Vletter zorgt ervoor dat ook echt al zijn collega’s leuk werk hebben! Hij heeft holacratie ingevoerd zoals holacratie bedoeld is, en daarom werkt het wel bij Voys. Deze mannen zijn allemaal Explosief in de acties die ze ondernemen. Heel gericht kiezen ze hun piekmomenten en pakken ze hun rust. Met de Souplesse van een topsporter richten zij compromisloos hun energie op datgene waar ze oprecht in geloven. Ze creëren die droom samen met de mensen om hen heen. De totale combinatie maakt hen tot echte Wavemakers!

Het is volle bak in het Wavemakers Lab als Hans, Theo en Mark hun vraagstuk voorleggen aan het publiek. Hans daagt de pioniers uit en wil weten waar de volgende Zoku locatie moet komen en waarom. Theo doet een beroep op hun creativiteit en vraagt hoe hij jonge ambitieuze mensen naar zijn gemeente kan trekken en belangrijker nog, hoe hij ze kan behouden. Mark gaat de diepte in op een onderwerp dat hem bezig houdt: ‘Hoe hou ik het vertrouwen binnen mijn bedrijf vast?

Unieke prestaties

De bezoekers aan het festival gaan vervolgens vol energie aan de slag met elkaar en met de wavemakers. Mensen die elkaar nog nooit eerder gesproken hebben gaan aan de slag alsof ze op weg zijn naar hun eerste Gazelle Award. De golf die ontstaat in het inmiddels zinderende lab neemt een indrukwekkende vorm aan. Het is een een combinatie van relevantie en urgentie, uitdaging en diversiteit, die vooral wordt gedreven door gelijkwaardig samen te werken. Er komt in alle hoeken van het Lab energie vrij! Al na een kwartier krijgen de Wavemakers een stapel aan uiteenlopende ideeën voorgeschoteld met een persoonlijke toelichting van de pioniers. Cultuur- communicatie-, organisatie- en social media advies, het komt allemaal op tafel. De heren maken aantekeningen en luisteren met oprechte interesse. Ze zijn enthousiast omdat ze direct mogelijkheden zien die ze daarvoor nog niet op het vizier hadden!

Er komt in alle hoeken van het Lab energie vrij!

Verbinding

Het resultaat van de ‘pressure cooker’ in het Wavemakers Lab is dat de pioniers en Wavemakers door een collectieve ambitie met elkaar verbonden zijn en zo samen heel gericht aan de slag gaan. “In te weinig tijd hard werken aan bruikbare deelresultaten waarmee de wavemaker na vandaag zelf verder kan. Het hoeft niet ‘af’ te zijn.”, zo lichtte Patrick Davidson de werkwijze van wavemakers toe. De vellen vol ideeën worden opgerold en gaan met de Wavemakers onder de arm mee naar huis om ze gelijk te gaan toetsen aan de praktijk. Terwijl na de presentaties de eerste golf langzaam uitloopt neemt de volgende golf direct al weer in kracht toe. Wavemakers Hans Meyer en Mark Vletter hebben elkaar gevonden (wat belooft dat?), en er worden door pioniers en Wavemakers onderling ideeën en kaartjes uitgewisseld.

De middag wordt afgesloten met een verrassing.  De drie Wavemakers hebben zichzelf opengesteld voor de deelnemers en een kijkje in de keuken gegeven. Als dank krijgen ze niet alleen nieuwe ideeën terug uit de zaal maar ook nog iets moois van de drie auteurs. Elke wavemaker krijgt een unieke energiemeting en bijbehorende activeringsworkshop (Maak van jezelf en je team een Powerhouse) cadeau voor een team naar keuze. En omdat bij wavemakers altijd sprake is van interactie vragen Patrick, Hans en Martijn de zaal wat zij morgen zelf gaan doen. ‘Wat is dat ene ding waarmee jij morgen als een echte wavemaker aan de slag gaat?”

 

De deelnemers denken even na en geven hun keuze door (zie illustratie). Na afloop vertrekt iedereen voldaan naar het festivalterrein voor een welverdiend koud biertje. Op naar de volgende Wave!

Barbara van Lodensteijn (oprichter van Grip door Visie)

Op naar de volgende Wave!

 

p.s. Zelf aan de slag als wavemaker? Meer informatie over onze workshops vind je hier.

 

Wavemakers-Case Hollands Kroon met wethouder Theo Meskers – “De slimste gemeente van Nederland”

 

 

 

Wavemakers-Case Voys met founder Mark Vletter – “Wavemakers in de polder”

Wavemakers-case Zoku met founder Hans Meyer: “Innoveren op de vierkante meter”